Πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εκδήλωση Candle Voices Charity

Πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εκδήλωση Candle Voices Charity

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η Φιλανθρωπική Εκδήλωση Candle Voices Charity με φιλοξενούμενους την 16μελή Ορθόδοξη Χριστιανική χορωδία Koris Logos από την Λετονία, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014, στην Αίθουσα Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία.

Η εκδήλωση τελέσθηκε υπό την αιγίδα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου όπου τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν στο Φιλανθρωπικό Έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Μέσα σε πνεύμα κατάνυξης και σε μια ατμόσφαιρα που εμπνέει Χριστούγεννα, η Χορωδία Koris Logos από την Λετονία, μας ταξίδεψε μέσα από γιορτινές ψαλμωδίες σε μια εκδήλωση που στόχο είχε να βοηθήσει τον συνάνθρωπό μας.

 


Ακολουθεί η ομιλία του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων:

 

Ύμνοι Χριστουγέννων, Φιλανθρωπία αγάπης  μ΄ένα κερί αναμμένο για τον άνθρωπο.

Του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου
Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου
Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

 

Πλησιάζοντας στην εορτή των Χριστουγέννων, έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε αδελφούς Ορθόδοξους Χριστιανούς από τη Λεττονία, και συγκεκριμένα τον χοράρχη Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Σένροκ  και τα μέλη της Μητροπολιτικής Χορωδίας «Λόγος», της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λεττονίας (υπαγόμενης στο Πατριαρχείο Μόσχας), που με τις κατανυκτικές τους φωνές επιθυμούν να μας μυήσουν στο  Μέγα μυστήριο της Ευσεβείας. Την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού.

Η περίφημη θεολογική φράση του Μεγάλου Αθανασίου, ότι Θεός «ενηνθρώπησεν ίνα ημείς θεοποιηθώμεν» ηχεί περισσότερο εύληπτα στις καρδιές των ανθρώπων που πιστεύουν στον Σωτήρα Χριστό και τον αγαπούν και τον προσκυνούν ως αληθινό Θεό μεριμνώντας για το πρόσωπο των εγγύς και των μακράν αδελφών.

«Μυστήριον ξένον» ως προς τα μέτρα τα ανθρώπινα, εντούτοις τόσο αισθητό στις ψυχές των ταπεινών ανθρώπων του κόπου και του μόχθου της καθημερινότητας. Ιδιαίτερα, σήμερα, που η τεχνολογία κάνει άλματα, ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ανάψει ένα κερί, σημείο ένθεης αγάπης, αλληλεγγύης, στοργής και συμπαράστασης με διάκριση και χωρίς να διακρίνεται από τους άλλους ανθρώπους.

Το «Παιδίον το νέον», δηλ. «ο προαιώνων Θεός» μας προσφέρει την ευκαιρία και πάλι να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία. Να κοιτάξουμε τους συνανθρώπους μας με διάθεση συγχώρεσης, αποδοχής και συμπαράστασης.

Ιδού γιατί απόψε, η βραδιά είναι αφιερωμένη στο πολύτιμο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου αθόρυβα και με διάκριση καθώς και με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο. Η Εκκλησία, ως μητέρα όλων, είναι ένα αναμμένο κερί μέσα στην κοινωνία, που με την παρουσία και τη λάμψη της αγαπά, δέεται και με συμπάθεια έρχεται αρωγός προς τον έχοντα ανάγκη άνθρωπο, τόσο ψυχικά-πνευματικά όσο και υλικά. Το έργο επιτελείται σεμνά από τα περισσεύματα και τα υστερήματά της, καθώς και με την φιλανθρωπία των ανθρώπων, που αξιοποιούν με ταπείνωση το χάρισμα αυτό του Αγίου Πνεύματος, και προσφέρουν με αγάπη και ιλαρότητα στο μέγα διακόνημα της συμπαράστασης των ανθρώπων, ενισχύοντας κι αυτοί το πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. 

Ευχαριστώ βαθύτατα, όλους τους συντελεστές της αποψινής εκδήλωσης. Ιδιαίτερα καλωσορίζω τους αδελφούς μας από την Λεττονία για την μουσική κατάνυξη που μας προσφέρουν.

Επίσης, ευχαριστούμε όλους εσάς τους εκλεκτούς μας συνδαιτημόνες σ’ αυτή την όμορφη πανδαισία μουσικής πνευματικής τροφής, που ήρθατε αρωγοί στην προσπάθεια μας  και με τον τρόπο αυτό να συμβάλλετε στο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Οφειλόμενες ολόψυχες ευχαριστίες εκφράζουμε προς την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο για την ευλογία και την εμπιστοσύνη, με την οποία μας περιβάλει, στην πραγματοποίηση του πολιτιστικού και φιλανθρωπικού αυτού γεγονότος, συνδυάζοντάς το με τους ιερούς Προσκυνηματικούς τόπους της πατρίδας μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του επικείμενου Αγίου Δωδεκαημέρου.

Τέλος, στα Κυπριακά Κάλαντα, λέμε σένα στίχο «το πάσκαν πονα τρώετε εις το αρχοντικόν σας δώστε και κανενού φτωχού από το φαγητό σας». Η ευλογία είναι απερίγραπτη  για τον άνθρωπο που μοιράζεται εκ των υπαρχόντων του και προσφέρει χαρά και αγάπη στον αδελφό του που το έχει τόση ανάγκη.

Αγαπητοί μου,

«Ο Χριστός γεννάται, δοξάσατε» γράφει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος. «O Χριστός κατέρχεται από τον ουρανό συναντήστε Τον. O Χριστός ευρίσκεται επάνω στην γη υψωθείτε. Τραγουδήστε για τον Κύριο όλη η γη και για να ενώσω και να πω και τα δύο μαζί: Να ευφρανθούν οι ουρανοί και να αγαλλιάσει η γη για τον επουράνιο, έπειτα επίγειο. Ο άσαρκος σαρκώνεται. Ο Λόγος γίνεται υλικός. Ο αόρατος οράται. Ο αναφής ψηλαφιέται. Ο άχρονος αρχίζει, Ιησούς Χριστός χθες και σήμερα ο ίδιος και στους αιώνες» επισφραγίζει ο Απόστολος Παύλος.

Ας υψωθούμε με χαρά και αγαλλίασε πιο ψηλά, πιο αληθινά, πιο ανθρώπινα.
Καλά Χριστούγεννα!

Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος
Πρόεδρος Συνοδικού Γραφείου
Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

 

Christmas chants, Charity of love with a burning candle for all the humankind…
His Grace Bishop of Mesaoria Gregorios Chairman of the Synodical Office for Pilgrimage Tours of the Church of Cyprus

Рождественские песнопения, Человеколюбие любви с зажженной свечой о человеке…
Преосвященного Григория, епископа Месаорийского Председателя Синодального Паломнического отдела Кипрской Церкви 

 

 

Παρακολουθείστε μέρος απο την Φιλανθρωπική Εκδήλωση Candle Voices Charity με την χορωδία Koris Logos:

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post