Αφιερώματα / Αγιολόγιο

Μνήμη των μαρτύρων Πέτρου, Διονυσίου, Παύλου, Ανδρέου, Βενεδίμου, Παυλίνου, Ηρακλείου και Χριστίνας (18 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη! Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των οκτώ μαρτύρων Πέτρου, Διονυσίου, Παύλου, Ανδρέου, Βενεδίμου, Παυλίνου, Ηρακλείου και Χριστίνας. Ο Πέτρος καταγόταν από τη Λάμψακο. Όταν διατάχθηκε από το Δέκιο, άρχοντα της πόλης των Αβυδηνών, να θυσιάσει στη θεά Αφροδίτη, αρνήθηκε να προδώσει τον Αναστημένο Ιησού, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στα φρικτά βασανιστήρια και να αξιωθεί το στεφάνι του μαρτυρίου. Ο Παύλος και ο Ανδρέας είχαν προέλευση από τη Μεσοποταμία. Ήσαν στρατιωτικοί και μαζί με τον άρχοντα Δέκιο πήγαν στην Αθήνα. Εκεί, συνέλαβαν τους χριστιανούς Διονύσιο και τη θαρραλέα Χριστίνα και [...]

Σύναξη των Αγίων πέντε Επισκόπων της Κυθρέας (17 Μαΐου)

Ἡ Ἐπισκοπὴ Χύτρων (Κυθρέας) ἱδρύθηκε τὸν 4ο μ.Χ. αἰώνα. Ἡ πόλη εὐημεροῦσε λόγω τῆς μεγάλης πηγῆς νεροῦ, τοῦ Κεφαλόβρυσου, μέρος τοῦ ὁποίου μεταφερόταν, μὲ ὑδραγωγεῖο, στὴ Σαλαμῖνα, πρωτεύουσα τῆς Κύπρου. Οἱ ὑπόλοιπες ποσότητες τοῦ νεροῦ ὕδρευαν καὶ ἄρδευαν τὴν περιοχή, ἀποτελώντας πηγὴ πλούτου. Πρῶτος ἐπίσκοπος Χύτρων ἀναφέρεται ὁ ἅγιος Πάππος. Πολὺ λίγα γνωρίζουμε γιὰ τὴν Ἐπισκοπὴ Χύτρων. Στὴν  κωμόπολη τῆς Κυθρέας, διάδοχο οἰκισμὸ τῶν Χύτρων, ἐτιμῶντο ὡς ἅγιοι πέντε ἐπίσκοποι Χύτρων, οἱ Πάππος (24 Ὁκτωβρίου), Ἀθανάσιος (17 Μαΐου), Φωτεινός (2 Αὐγούστου), Σπυρίδων (19 Σεπτεμβρίου) καὶ Δημητριανός (6 Νοεμβρίου).  Στὶς [...]

Μνήμη των Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνίας (17 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη! Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνία των Αποστόλων εκ των Ο΄, των Οσίων Νεκταρίου και Θεοφάνους, κτητόρων της Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων, του Αγίου Νεομάρτυρα Νικολάου από το Μέτσοβο, του Αγίου Θεοφάνους Επισκόπου των Σόλων της Κύπρου, του Αγίου Αθανασίου του Νέου, Επισκόπου Χριστιανουπόλεως και του Οσίου Ιεράρχου Αθανασίου Επισκόπου Χύτρων (Κυθρέας), και τελούμε τη σύναξη των Ιεραρχών της Κυθρέας, μαζί με τον Αθανάσιο τους Δημητριανό, Πάππο, Σπυρίδωνα και Φωτεινό. (περισσότερα…)

Όσιος Θεόδωρος ο ηγιασμένος

Μνήμη του οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου (16 Μαΐου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου, αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων και του Οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου, ο οποίος έζησε επί του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από νεαρός εμβάθυνε στην εφαρμογή του λόγου του Θεού και, παρά το ότι καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, ζούσε ζωή ασκητική. Ακολούθησε τη μοναστική οδό του Οσίου Παχωμίου, που εορτάσαμε χθες. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Παχωμίου του Μεγάλου (15 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη! Σήμερα, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των οσίων Παχωμίου του Μεγάλου, Πανηγυρίου του Κυπρίου, Καλής της φιλανθρώπου και των Αγίων Αχιλλίου επισκόπου Λαρίσης και Δημητρίου Δούκα της Μόσχας. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, Επισκόπου Κύπρου (14 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη! Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Θεράποντος και του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του χρυσοχόου, οποίος καταγόταν από τη Βουλγαρία. Ο Άγιος Θεράπων καταγόταν από ευγενείς και ευσεβείς γονείς. Καταφρόνησε όλες τις ανάγκες της ζωής και επιδόθηκε στη μελέτη της Ιερής Παράδοσης, όπως βιώνεται μέσα στην Εκκλησία. (περισσότερα…)

Μνήμη της Αγίας Γλυκερίας (13 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη! Σήμερα η Εκκλησία, εορτάζει τη μνήμη της Μάρτυρος Γλυκερίας και του Οσίου Σεργίου του Ομολογητού, ο οποίος ήταν πατέρας του Μεγάλου Φωτίου και αδελφός του Πατριάρχου Ταρασίου. (περισσότερα…)

Ψηλάφηση του Θωμά

Κυριακή του Θωμά (12 Μαΐου 2024)

Χριστός Ανέστη! Η σημερινή Κυριακή ονομάζεται του Θωμά ή Αντίπασχα ή Καινή (καινούρια) Κυριακή. Από σήμερα ξεκινά να εορτάζεται η Κυριακή, ως ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου. (περισσότερα…)

Κύριλλος και Μεθόδιος

Mνήμη των Aγίων ισαποστόλων Μεθοδίου και Κυρίλλου (11 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη! Σήμερα, Σάββατο της Διακαινισήμου, τιμούμε τη μνήμη του ιερομάρτυρος Μωκίου, των Αγίων Ισαποστόλων Μεθοδίου και Κυρίλλου, φωτιστών των Σλάβων. Επίσης, εορτάζουμε τα εγκαίνια της Κωνσταντινουπόλεως. Οι Μεθόδιος και Κύριλλος κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη και έζησαν κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. Ο Κύριλλος έλαβε ανώτερη μόρφωση και υπήρξε μαθητής του Μεγάλου Φωτίου. Υπήρξε κληρικός και καθηγητής της φιλοσοφίας και της θεολογίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μεθόδιος, προικισμένος με πρακτικό νου, διακρίθηκε ως διοικητής σλαβικής επαρχίας και ύστερα ως ηγούμενος της Μονής Πολυχρονίου της μικρασιατικής Βιθυνίας. Οι δύο αδελφοί αρχικά είχαν αναλάβει και [...]

Ζωοδόχος Πηγή

Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής (10 Μαΐου 2024)

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος! Σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, δεσπόζει η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Εορτάζει η Εκκλησία μας τα εγκαίνια του ναού της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής και τελείται πανήγυρις προς τιμήν της Θεοτόκου. Το νόημα της εορτής είναι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία, ενώ είναι δημιούργημα του Θεού, όπως όλοι οι άνθρωποι, εντούτοις κυοφόρησε υπερφυσικά και συνέβαλε, με την υπακοή της στο θέλημα Του, στην ενανθρώπηση του Υιού του Θεού. Γέννησε τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τη ζωή και την ανάσταση της ανθρωπότητας, τον ελευθερωτή [...]