Ιστορια - Πολιτισμος

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημητσάνης (1795-1821) Φιλόθεος Χατζής

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Εκλογή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Δηµητσάνης (1795) Ο µετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Δηµητσάνης Φιλόθεος Χατζής συγκαταλέγεται ανάµεσα στους καταγόµενους από την Κύπρο κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι, όπως έγινε λόγος σε άλλο κεφάλαιο του ανά χείρας τόµου, στα τέλη του 18ου αιώνα βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου υποστηρίχθηκαν στην εκκλησιαστική και εκπαιδευτική τους σταδιοδροµία από τον σπουδαίο Κύπριο Οικουµενικό Πατριάρχη (1794-1797) Γεράσιµο Γ´. Για τον τόπο γέννησης, τα νεανικά του χρόνια, τη µόρφωση και τον χρόνο µετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουµε υπόψη οποιαδήποτε στοιχεία. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...   Πρώτη [...]

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου (20 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία, ενώ διαρκεί η εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, τιμά τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των δύο υιών τους, Αγαπίου και Θεοπίστου, καθώς και του Αγίου Μελετίου, επισκόπου Κύπρου. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος (19 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος, του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Χύτρων, ενός εκ των Αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας, των οποίων καθιερώθηκε, επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, η σύναξη στις 17 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αθανασίου Χύτρων. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ευμενίου, επισκόπου Γορτύνης (18 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μάρτυρος Αριάδνης και του Αγίου Ευμενίου επισκόπου Γορτύνης του θαυματουργού. Η Αριάδνη έζησε επί των αυτοκρατόρων Αδριανού (117-138 μ.Χ.) και Αντωνίνου Ευσεβούς (138-161 μ.Χ.). Χρημάτισε δούλη άρχοντα της πόλεως Προμισέων της Φρυγίας. (περισσότερα…)

Η αγιογραφική Σχολή της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Εξέχουσα θέση στην ιστορία της αγιογραφικής τέχνης στην Κύπρο, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κατέχει η λεγόμενη Σχολή της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου, τα μέλη της οποίας, από τις αρχές του 18ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 19ου, είχαν πλουσιότατη παραγωγή εικόνων και τοιχογραφιών, και επιχρύσωσαν και φιλοτέχνησαν αρκετά εικονοστάσια σε ναούς του νησιού. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Αυξιβίου, επισκόπου Σόλων (17 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μάρτυρος Σοφίας και των θυγατέρων της: Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, των Ιεραρχών Ηρακλείδιου Ταμασού, Αυξίβιου Σόλων, των Οσίων Αναστάσιου και Επιφάνιου. (περισσότερα…)

Ὁ ἐν ἁγίοις πατὴρ ἡμῶν Αὐξίβιος Α´, ἐπίσκοπος Σόλων καὶ ἡ θεμελίωση τῆς πρωτοχριστιανικῆς ἐπισκοπῆς τῶν Σόλων

Εἰσήγηση στὴν θ΄ συνάντηση (27.05.2015) τοῦ Ἐπιμορφωτικοῦ Σεμιναρίου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μόρφου Γ’ Ἀκαδημαϊκοῦ Ἔτους  (2014-2015) Εἰσηγητής: Ἀρχιμανδρίτης Φώτιος Ἰωακεὶμ Σύντομη Εἰσαγωγὴ Ἡ περικλεὴς πόλη τῶν Σόλων , κτισμένη σὲ μία ἐξαίρετη γεωφυσικὴ τοποθεσία στὸν μυχὸ τοῦ κόλπου τῆς Μόρφου, σύμφωνα μὲ τὶς ποικίλες σωζόμενες γραπτὲς ἱστορικο-φιλολογικὲς ἀλλὰ καὶ ἀνασκαφικὲς καὶ ἀρχαιολογικὲς μαρτυρίες, ὑπῆρξε τὸ διοικητικό, ἐμπορικὸ καὶ πολιτιστικὸ κέντρο καὶ ἡ πρωτεύουσα ἑνὸς τῶν σημαντικοτέρων ἀρχαίων Κυπριακῶν βασιλείων, τοῦ ὁμωνύμου  βασιλείου τῶν Σόλων, τὸ ὁποῖο διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στὴ συνεχὴ ἀνάπτυξη καὶ ἀνοδικὴ πορεία τοῦ πολιτισμικοῦ γίγνεσθαι τῆς εὐκλεοῦς μεγαλονήσου, μέχρι [...]

Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας (16 Σεπτεμβρίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Κασσιανού του Κυπρίου, που ασκήτεψε κοντά στο χωριό Αλέκτορα, και της Αγίας μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου  Ευφημίας, η οποία καταγόταν από τη Χαλκηδόνα και έζησε στην εποχή των διωγμών του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Οι γονείς της διακρίνονταν για την αγάπη τους προς την Αγία Ορθόδοξο Εκκλησία, την αρετή της ελεημοσύνης, την προσευχή και την ευλάβεια. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Νικήτα του Γότθου (15 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα των ύμνων διαρκούσης της εορτής του Σταυρού, τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Βυζαντινού, Μαξίμου, Νικήτα του Γότθου και των συν αυτώ, και του Νεομάρτυρος Ιωάννου του Κρητός (†1811). (περισσότερα…)

Ο Σταυρός ως μέσον αγιασμού και μεταμόρφωσης του κόσμου

Διά του σταυρού ο Χριστός αγίασε το σώμα του —κρίκο σύνδεσης με τον κόσμο. Απέκρουσε τους πειρασμούς που του έστελνε ο κόσμος, να γευθεί δηλαδή τις ηδονές, ικανοποιώντας υπέρμετρα τις ανάγκες του ή αποφεύγοντας τον πόνο και το θάνατο. Αν, κατά τον ίδιο τρόπο, απωθήσουμε τους πειρασμούς της αμαρτίας και υπομείνουμε καρτερικά τις οδύνες του θανάτου, η αγιότητα μπορεί να απλωθεί από το σώμα Του σε όλα τα σώματα και σε όλο τον κόσμο. Η ορθόδοξη Εκκλησία δεν λέει πως διά του σταυρού ο Χριστός εξήλθε της δημιουργίας, αλλά πως [...]