Επαναπατρισθέντα ιερά κειμήλια

Ελλάδα: Επαναπατρίζεται χιλιετές Ευαγγέλιο που είχαν κλέψει Βούλγαροι από Μονή

Ένα εικονογραφημένο Ευαγγέλιο που χρονολογείται στον 10ο αιώνα πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα, έναν αιώνα μετά την κλοπή του από βουλγαρικά στρατεύματα από τη μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, στο όρος Παγγαίο, στον νομό Σερρών. (περισσότερα…)

Η Εκκλησία της Κύπρου ανέκτησε τρεις κυπριακές εικόνες από τη Γερμανία

Οι εικόνες της Υπαπαντής του Χριστού (49εκ.Χ33εκ., 19ου αι.), της Πεντηκοστής (50εκ.Χ34εκ., 19ος αι.) και του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου (36εκ.Χ28εκ., 18ου αι.), εντοπίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο να δημοπρατούνται σε δημοπρατικό οίκο του Ντύσελντορφ της Γερμανίας. Η Εκκλησία της Κύπρου αναγνωρίζοντας την κυπριακή προέλευσή τους από κατεχόμενους ναούς της Κύπρου έδρασε αποτελεσματικά, έγκαιρα και διακριτικά και κατόρθωσε να ανακτήσει τις τρείς αξιόλογες εικόνες. (περισσότερα…)

Η Εκκλησία της Κύπρου ανέκτησε κυπριακά κειμήλια από το Ντύσελντορφ (23 Μαΐου 2016)

Τον περασμένο Μάρτιο σε δημοπρατικό οίκο της γερμανικής πόλης του Ντύσελντορφ εντοπίστηκαν δύο κυπριακά κειμήλια με σκοπό την πώληση τους σε δημοπρασία στις 16 Απριλίου 2016. Πρόκειται για την εικόνα του Αγίου Τρύφωνα 53,7Χ40εκ. προστάτη των κηπουρών που αγιογραφήθηκε στην Κύπρο από αξιόλογο αγιογράφο της σχολής του Ιωάννου Κορνάρου και παλαιό ασημένιο σταυρό λιτανείας. Ο Άγιος Τρύφωνας (φωτ.1) εικονίζεται μετωπικός από την μέση και πάνω, μέσα σε χρυσό φόντο με φυτικό περίγυρο. Φορεί κόκκινο ιμάτιο και μπλέ χιτώνα. Στο δεξί του χέρι κρατάει τον εσταυρωμένο, κλαδευτήρι και κλαδί φοίνικα. Στο [...]

Επαναπατρισμός εικόνων Ιερού Ναού Αγίου Ιακώβου Τρικώμου (31 Μαρτίου 2016)

Εκδήλωση υποδοχής των νέο-επαναπατρισθεισών εικόνων του Χριστού και της Παναγίας, που εκλάπησαν από τον ναό του Αγίου Ιακώβου στο Τρίκωμο, μετά την Τουρκική εισβολή, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ . (περισσότερα…)

Επαναπατρίστηκαν 34 κειμήλια της υπόθεσης Α. Dikmen

Κατόπιν της απόφασης του Εφετείου του Μονάχου της 16ης Μαρτίου στην υπόθεση του Τούρκου αρχαιοκάπηλου A. Dikmen, επαναπατρίζονται σήμερα το απόγευμα αεροπορικώς 34 κειμήλια που προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Εξ΄αυτών 24 είναι βυζαντινά κειμήλια και τα υπόλοιπα προϊστορικές αρχαιότητες που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την συλλογή Χρ. Χατζηπροδρόμου, τον Άγιο Επίκτητο κ.ά.  (περισσότερα…)

Στην Ελβετία εντοπίστηκε εικόνα του 16ου αιώνα από την κατεχόμενη Καλογραιά

Εικόνα του 16ου αιώνα που κοσμούσε την Μονή Χριστού του Αντιφωνητή στην κατεχόμενη Καλογραιά εντόπισε η Εκκλησία της Κύπρου σε γνωστό οίκο δημοπρασίας στην Ελβετία και μετά από παραστάσεις αυτή αποσύρθηκε από τη δημοπρασία και γίνονται ενέργειες με στόχο τον επαναπατρισμό της. (περισσότερα…)

Ο αγώνας συνεχίζεται για τον επαναπατρισμό και των υπολοίπων κειμηλίων από το Μόναχο

Το Εφετείο του Μονάχου ανακοίνωσε στις 16 Μαρτίου την απόφαση του στην εντεκάχρονη δικαστική διαμάχη της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του Τούρκου Αρχαιοκάπηλου A. Dikmen. Το εφετείο αποφάσισε την απόδοση στην Κυπριακή Δημοκρατία πρός επαναπατρισμό 34 κειμηλίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τοιχογραφίες από την Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, τον ναό της Αγίας Σολομωνής στην Κώμα του Γιαλού και στην Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας. (περισσότερα…)

Biggest haul of looted church icons back in Cyprus

NICOSIA, Cyprus - The largest haul of looted, centuries-old church icons, frescoes and mosaics ever repatriated to Cyprus were officially welcomed Tuesday after a nearly four-decade journey. A ceremony marked the return of the 173 items that were stolen from Orthodox and Maronite Christian churches in the Turkish Cypriot northern part Cyprus. The island was ethnically split in 1974 when Turkey invaded after a coup by supporters of union with Greece. (περισσότερα…)

Τελετή Υποδοχής 173 Εκκλησιαστικών Θησαυρών

Την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013, στις 11.30 π.μ., πραγματοποιήθηκε σεμνή Τελετή υποδοχής των 173 εκκλησιαστικών θησαυρών, οι οποίοι επαναπατρίσθηκαν πρόσφατα από το Μόναχο της Γερμανίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος επαναπατριζόμενων κειμηλίων και προέρχονται από περίπου 50 ναούς της κατεχόμενης Κύπρου. Οι εικόνες, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες βρέθηκαν μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ιντερπόλ και της Γερμανικής Αστυνομίας τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1997 στα διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϋντίν Ντικμέν και επέστρεψαν στη γενέθλια γη μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα. Ανάμεσα στους επαναπατρισθέντες θησαυρούς υπάρχουν τρεις εικόνες που [...]

Η εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού ανακτήθηκε από την Εκκλησία της Κύπρου

Η κλεμμένη, κατά πάσα πιθανότητα από την κατεχόμενη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στην Μύρτου, εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού μετά την τουρκική εισβολή θα επαναπατρισθεί πολύ σύντομα στην Κύπρο. Η εικόνα εντοπίσθηκε από την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες να δημοπρατείται στον δημοπρατικό οίκο Kaupp στο Sulzburg, Γερμανίας, πολύ πριν την δημοσιοποίηση της από ημερήσια εφημερίδα του κυπριακού τύπου στις 3 Οκτωβρίου. Η Εκκλησία αθόρυβα και διακριτικά, με την ουσιαστική στήριξη κυπρίων χορηγών, κατάφερε με επιτυχία να διεκδικήσει και ανακτήσει την ανωτέρω εικόνα, το Σαββάτο 5 Οκτωβρίου. Η εικόνα [...]