Ιστορια - Πολιτισμος

Άγιος Μιχαήλ Συνάδων

Μνήμη του οσίου Μιχαήλ, επισκόπου Συνάδων (23 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη! Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Μιχαήλ επισκόπου Συνάδων και της Αγίας Μαρίας του Κλωπά, που ήταν μια από τις Μυροφόρες γυναίκες, που πρώτες επισκέφθηκαν πρωί-πρωί, την πρώτη ημέρα μετά το Σάββατο, τον Τάφο του Χριστού και διαπίστωσαν ότι το Μνημείο ήταν κενό, δηλ. αδειανό και ο Άγγελος τις πληροφόρησε το ευχάριστο μήνυμα της Αναστάσεως. Η Μυροφόρος Αγία Μαρία ήταν μητέρα του Ιωσή και του Ιακώβου του μικρού, ενός από τους δώδεκα Αποστόλους. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Βασιλίσκου (22 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος! Σήμερα, η Εκκλησία επιτελεί ανάμνηση της σύγκλισης της Αγίας και Οικουμενικής Δευτέρας Συνόδου, η οποία συγκροτήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 381 και κατάδικασε τον Μακεδόνιον και όλους τους Πνευματομάχους, τους «λέγοντα μη είναι Θεόν το Πνεύμα το Άγιον». (περισσότερα…)

Ο Άγιος Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Μητέρα του Ελένη

Χριστόδουλου Γ. Παχουλίδη Ο Μέγας Κωνσταντίνος με οδοδείκτη τον Τίμιο Σταυρό, τον οποίο είδε στον ουρανό, προ της μάχης παρά τη Μουλβία Γέφυρα, με το «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», να τον περιβάλλει, στάθηκε ορθός στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Τόλμησε και διάλεξε να ακολουθήσει το δύσβατο δρόμο που χάραξε η συνείδησή του. Με το Σταυρό του Χριστού επικεφαλής του στρατού του, νίκησε κατά κράτος το χριστιανομάχο Μαξέντιο και εισήλθε θριαμβευτής στην αιώνια πόλη, τη Ρώμη, και αναγορεύτηκε Αυτοκράτορας από το στράτευμά του. Συνέβαλε στη μεταστροφή της Αυτοκρατορίας και του εαυτού του από της [...]

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη

Μνήμη των αγίων θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη! Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων θεοστέπτων βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Ήταν κόρη πανδοχέως. Έδειξε την ευσέβειά της με πολλές ευεργεσίες και την ανοικοδόμηση Εκκλησιών στην  Ιερουσαλήμ (βασιλική), στη Ρώμη (Τιμίου Σταυρού), στην Κωνσταντινούπολη (Αγίων Αποστόλων), στη Βηθλεέμ (βασιλική της Γεννήσεως) και στο Όρος των Ελαιών (βασιλική της Γεθσημανής). Ταξίδευσε το 326 μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ, όπου «ηὗρεν τὸν τίμιον σταυρὸν καὶ τοὺς ἄλλους δύο σταυροὺς τῶν ληστῶν». (περισσότερα…)

Διεθνή Ημέρα Μουσείων και Εγκαίνια του Ψηφιακού Υπαίθριου Μουσείου (18 Μαΐου 2024)

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 οι Φίλοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών διοργάνωσαν στους χώρους του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου ολοήμερη εκδήλωση με πληθώρα επιμέρους δράσεων, στοχεύοντας στην αναβίωση της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας με την παρουσίαση κυπριακών παραδοσιακών επαγγελμάτων, χειροτεχνιών λαϊκής τέχνης, χορών, μουσικής, παραμυθιών, παράστασης καραγκιόζη, παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων κλπ, τα οποία χάνονται στην πορεία του χρόνου ή έχουν ήδη εξαφανισθεί. Παράλληλα αναδείχθηκε η καταστροφή του κοινωνικού ιστού και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ως συνέπεια της Τουρκικής εισβολής του 1974 με [...]

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου (19 Μαΐου 2024)

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου, το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά» και ο Δήμος Έγκωμης Η 19η Μαΐου δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα για τον Ελληνισμό. Από το 1994 έχει καθιερωθεί επίσημα με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σήμερα, ο απανταχού Ελληνισμός και κυρίως οι Έλληνες Πόντιοι σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου κι αν βρίσκονται, όπου κι αν βρέθηκαν μετά τα τραγικά εκείνα [...]

Άγιος Θαλλελαίος

Μνήμη του μάρτυρος Θαλλελαίου (20 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη! Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Μάρτυρος Θαλλελαίου και εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, ο οποίος έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. (περισσότερα…)

Η Γενοκτονία τῶν Ποντίων καί ἡ Γενοκτονία τῆς Μνήμης

«Παντοῦ ὑπήρχαν ἴχνη βίας» Η Γενοκτονία τῶν Ποντίων καί ἡ Γενοκτονία τῆς Μνήμης Ἤδη ἀπό τόν 11ο αἰώνα οἱ Μιλήσιοι ἄρχισαν νά ἀποικοῦν στήν περιοχή τῆς Μαύρης Θάλασσας καί κατόπιν ἵδρυσαν τή Σινώπη (785 π.Χ.), τήν Τραπεζούντα (756 π.Χ.), τήν Κερασούντα (700 π.Χ.) καί ἄλλες πόλεις. Τόν 5ο αἰώνα ὁ ἀρχαίος Ἕλληνας Ξενοφώντας ἱστορώντας τήν Κάθοδο τῶν Μυρίων στά παράλια τῆς Ποντικῆς Καππαδοκίας, χαρακτήρισε τήν Τραπεζούντα «πόλιν ἑλληνίδαν οἰκουμένῃ ἐν τῷ Εὐξείνῳ Πόντῳ». Ἀπό τόν 1ο κιόλας αἰώνα ὁ Πόντος δέχθηκε τό μήνυμα τοῦ Χριστοῦ ἀπό τόν Ἀπόστολο Ἀνδρέα, ἱδρυτή τῶν [...]

Κυριακή των Μυροφόρων (19 Μαΐου 2024)

Χριστός Ανέστη! Κυριακή των Μυροφόρων σήμερα και η Εκκλησία τιμά τις μαθήτριες του Κυρίου, οι οποίες πρώτες πρωί της Κυριακής έζησαν το θαύμα της Αναστάσεως. Επίσης, τιμούμε τους δύο μαθητές, τον Ιωσήφ τον από την Αριμαθαία, ευσχήμονα βουλευτή, και το Νικόδημο, νυκτερινό μαθητή. Ο μεν πρώτος τόλμησε και ζήτησε το σκήνωμα από τον Πιλάτο, για να το ενταφιάσει. Ο δε δεύτερος έδωσε τον τάφο του, για να εναποθέσουν το σεπτό σκήνωμα του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. (περισσότερα…)

13 μάρτυρες μονής καντάρας

Μνήμη των δεκατριών μοναχών της Mονής Καντάρας (19 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος! Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Πατρικίου, επισκόπου Προύσης της Μ. Ασίας, ο οποίος μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Εξαιρέτως, τιμούμε τη μνήμη των δεκατριών  μοναχών της Μονής της Παναγίας της Καντάρας, που μαρτύρησαν το έτος 1231 μ.Χ. κατά την περίοδο της κατοχής της Κύπρου από τους Φράγκους λατινόδοξους. (περισσότερα…)