Ιστορια - Πολιτισμος

Ευαγγελιστής Μάρκος

Μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου (25 Απριλίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου, ο οποίος ονομαζόταν και Ιωάννης, ήταν Ιουδαίος Ελληνιστής και η μητέρα του Μαρία ήταν αδελφή του Αποστόλου Βαρνάβα. Η οικογένειά του διέθετε ευρύχωρο σπίτι στην Ιερουσαλήμ για τις συνάξεις των Χριστιανών. Εκεί έλαβε χώρα το τελευταίο δείπνο του Ιησού με τους Μαθητές Του και ο Ιωάννης Μάρκος είναι ο άνθρωπος, «ο κεράμιον ύδατος βαστάζων», ο οποίος θα έδειχνε στους  δύο Μαθητές που έστειλε ο Ιησούς για την προετοιμασία του δείπνου το «ανώγαιον μέγα εστρωμένον έτοιμον». (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (23 Απριλίου)

Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος έζησε στα τέλη του 3ου - αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., επί βασιλείας του Διοκλητιανού. Λόγω της οικουμενικότητας του Μεγαλομάρτυρα, η εορτή μεταφέρεται τη Δευτέρα της Λαμπρής, εφέτος 6 Μαΐου. (περισσότερα…)

Απόστολος Ναθαναήλ

Μνήμη του αποστόλου Ναθαναήλ (22 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αποστόλου Ναθαναήλ. Ο Άγιος Ναθαναήλ καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας. Ήταν στενός φίλος του Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος και του ανήγγειλε τις προφητείες που εκπληρώθηκαν στο πρόσωπο του Χριστού. Κατόπιν, εντάχθηκε στο κύκλο των δώδεκα μαθητών του Κυρίου. Η δράση του επεκτείνεται μέχρι την Αφρική, τη Μαυριτανία και τη Βρετανία, όπου μαρτύρησε δια σταυρού από τους ειδωλολάτρες. Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Όσιος Θεόδωρος

Μνήμη του αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου (22 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου. Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε στην κοινότητα Συκέα της Αναστασιουπόλεως και ήταν γιός της πόρνης Μαρίας και του Κοσμά, ο οποίος ήταν αποκρισάριος, δηλ. αγγελιοφόρος του Ιουστινιανού. (περισσότερα…)

Μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Αλεξάνδρας της Βασιλίσσης (21 Απριλίου)

Σήμερα, Κυριακή Ε΄ Νηστειών, μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, καθώς επίσης, του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιανουαρίου, της Αγίας Μάρτυρος Αλεξάνδρας της Βασιλίσσης, των θεραπόντων αυτής Απολλώ, Ισαακίου και Κοδράτου των Μαρτύρων, καθώς και του Οσίου Αναστασίου του Σιναΐτου. (περισσότερα…)

Ο Ακάθιστος Υμνος και η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους

Πώς συνδέεται η ιστορία της Κωνσταντινούπολης με τη Παναγία - Ο Ακάθιστος Υμνος στη χάρη της και από πού πήρε το όνομά του. Ο Ακάθιστος Υμνος ψάλλεται σήμερα στις Ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες – όπως κάθε χρόνο ακριβώς δύο εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Παρασκευή – συνοψίζοντας τους ψαλμούς των τεσσάρων ακολουθιών των Χαιρετισμών στην Παναγία. Πρόκειται για το σύνολο των στίχων που απαγγέλθηκαν στις ακολουθίες των τεσσάρων προηγουμένων Παρασκευών, αρχής γενομένης από την πρώτη Παρασκευή της Σαρακοστής μεταξύ των οποίων και το κοντάκιο: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ». Ολος ο ύμνος αποτελείται από 24 στροφές (οίκους) και περιέχει συνολικά [...]

όσιος Αθανάσιος των Μετεώρων

Μνήμη του Οσίου Αθανασίου, κτίτορος της Μονής των Μετεώρων (20 Απριλίου)

Σήμερα, Σάββατο, 20 Απριλίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του πρώην αρχιτελώνου της Ιεριχούς του Αποστόλου Ζακχαίου, ο οποίος μετά τη δημόσια μεταμέλειά του εντάχθηκε στον κύκλο των εβδομήκοντα μαθητών. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αναστασίου, επισκόπου Αντιοχείας, των Μαρτύρων Ακινδύνου, Αντωνίνου, Βίκτωρος, Καισαρίου και των συν αυτών. Ακόμη, εορτάζουμε τη μνήμη των Οσίων Αθανασίου κτίτορος, της Μονής των Μετεώρων (†1310), και Ιωάσαφ, καθώς και Οσίου Θεοδώρου του «Τριχινά». (περισσότερα…)

Εισαγωγή στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου

Εισαγωγή στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου Ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του. Οι πιστοί έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο κατά την ακολουθία της γιορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος. (περισσότερα…)