Ιστορια - Πολιτισμος

Κατηχητικός Λόγος Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Εί τις ευσεβής και φιλόθεος, απολαυέτω της καλής ταύτης και λαμπράς πανηγύρεως. Εί τις ευγνώμων, εισελθέτω χαίρων εις την χαράν του Κυρίου αυτού. Εί τις έκαμε νηστεύων, απολαυέτω νύν το δηνάριον. Εί τις από της πρώτης ώρας ειργάσατο, δεχέσθω σήμερον το δίκαιον όφλημα. Εί τις μετά την τρίτην ήλθεν, ευχαρίστως εορτασάτω. Εί τις μετά την έκτην έφθασε, μηδέν αμφιβαλλέτω˙ και γάρ ουδέν ζημειούται. Εί τις υστέρησεν εις την ενάτην, προσελθέτω, μηδέν ενδοιάζων. Εί τις εις μόνην έφθασε την ενδεκάτην, μη φοβηθή την βραδύτητα˙ φιλότιμος γάρ ων ο Δεσπότης, δέχεται τον έσχατον καθάπερ και τον πρώτον˙ αναπαύει [...]

Λαμπρή, η Μεγαλειώδης Εορτή στην καρδιά της Άνοιξης

Πάσχα η λαμπρότερη εορτή της Χριστανοσύνης και η μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή για τον ελληνισμό και για τον λαό της Κύπρου, ο οποίος την ονομάζει Λαμπρή, επειδή λάμπει λούζοντας με το αναστάσιμο φως την ζωή του και τις εκφάνσεις της: ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Καθώς οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας συμπίπτουν με την Άνοιξη το θείο δράμα φαίνεται να ανταποκρίνεται, επιπλέον, στα πάθη και την ανάσταση της ίδιας της Φύσης και του ανθρώπου. Είναι άλλωστε, ο καιρός που αποχαιρετούμε τη μακρά και απόλυτη σιωπή της Φύσης, την αγωνιώδη περίοδο της [...]

Η Ανάσταση του Χριστού

Η ANAΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ Του Σταύρου Σ. Φωτίου Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου Είτε αργά είτε νωρίς ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο. Ο θάνατος τον απειλεί κάθε ώρα και στιγμή, έτοιμος να τον αφανίσει και να τον χωρίσει από όσους και όσα αγαπά. Και αν ακόμη οι άνθρωποι δημιουργούσαν την πιο τέλεια κοινωνία, αν βίωναν καθημερινά μόνο χαρά και ευτυχία, η ύπαρξη του θανάτου είναι αρκετή για να δηλητηριάσει τα πάντα.  (περισσότερα…)

Κάθοδος του Χριστού στον Άδη

Μεγάλο Σάββατο

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, ο Κύριος των κυριευόντων και ο Βασιλεύς των βασιλευόντων αναπαύεται στον Άδη τριήμερος και κηρύσσει ανάσταση νεκρών. Τούτο το Σάββατο το πρόβαλε πρώτος ο Προφήτης Μωυσής στο βιβλίο της Γενέσεως, στην Παλαιά Διαθήκη, ερμηνεύοντας τη θεολογική διάσταση της ημέρας του Σαββάτου μέσα στο πλαίσιο της Δημιουργίας του πνευματικού και υλικού κόσμου. (περισσότερα…)

Αγίου Επιφανίου Κύπρου: Λόγος εις την Ταφή και την εις Άδου Κάθοδο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού

Σένα Αδάμ, σε προστάζω: σήκω από τον αιώνιο ύπνο σου. Δεν σε έπλασα, για να μένης φυλακισμένος στον Άδη. Ανάστα εκ των νεκρών. Γιατί εγώ είμαι η ζωή των θνητών. Σήκω επάνω, πλάσμα δικό μου, σήκω επάνω συ που είσαι η μορφή μου, που σε δημιούργησα κατ’ εικόνα μου. Σήκω να φύγουμε από εδώ. (περισσότερα…)

Aπο τον κυπριακό τύπο των πρώτων χρονών της Αγγλοκρατίας: Έθιμα του Πάσχα

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Στον κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Aγγλοκρατίας εντοπίζονται πολλά δημοσιεύματα, που περιγράφουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των Kυπρίων της εποχής. Aνάμεσά τους περιλαμβάνονται και μερικά, που αναφέρονται στα έθιμα της μέρας του Πάσχα, της σημαντικότερης για τον ελληνικό λαό χριστιανικής γιορτής και της πλουσιότερης σε εορταστικές εκδηλώσεις. (περισσότερα…)

Μεγάλη Παρασκευή

Σήμερα, Αγία και Μεγάλη Παρασκευή, η Εκκλησία μάς υπενθυμίζει τα Άγια Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Τελείται το πρωί η ακολουθία των Μεγάλων Δεσποτικών Ωρών, που αναφέρονται στον Δεσπότη Χριστό. Η Πρώτη ώρα αντιστοιχεί με την ανατολή του ήλιου, η Τρίτη ώρα γύρω στις 9:30 το πρωί, η Έκτη ώρα με το μεσημέρι και η Ενάτη στις 3:00 το απόγευμα. (περισσότερα…)

Η εικόνα της Σταύρωσης, Θεολογική ερμηνεία

Δέσποινα Ιωάννου Βασιλείου Εάν συγκρίνουμε μια δυτική εικόνα της σταυρώσεως με μια ορθόδοξη αμέσως θα διακρίνουμε τη διαφορά θεολογικής τέχνης. Η Δύση παρέμεινε προσκολλημένη στη Σταυρική θυσία. Στις δυτικές εικόνες τονίζεται περισσότερο ο ανθρώπινος πόνος του Χριστού πάνω στο σταυρό με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η θεότητά Του. Αντανακλάται η θλίψη και η εγκατάλειψη. Υπερτερεί το στοιχείο του φόβου, του δράματος και δεν υπάρχει καμία αναστάσιμη ένδειξη από τη δύναμη της ζωής Του. Ο ρεαλιστικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το δράμα είναι φρικτός και μακάβριος με αποτέλεσμα να εκφράζεται μόνο [...]

Μεγάλη Πέμπτη

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, η Εκκλησία μας επιτελεί ανάμνηση του ιερού Νιπτήρος, του Μυστικού Δείπνου, της προσευχής στον κήπο της Γεθσημανής και της προδοσίας από τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. (περισσότερα…)

«Οσάκις γαρ αν εσθίητε τον άρτον τούτον και το ποτήριον τούτο πίνητε, τον θάνατόν του Κυρίου καταγγέλλετε, άχρις ου αν έλθη» (Α΄ Κορινθ. ια΄, 26)

Χριστόδουλου Γ. Παχουλίδη Τέσσερα συνταρακτικά γεγονότα συντελέσθηκαν την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη, τα οποία οι Άγιοι της Εκκλησίας Πατέρες και Διδάσκαλοι καθόρισαν και παρέδωσαν σε μας από τα Ιερά Ευαγγέλια και τη διδασκαλία των θεοκηρύκων Αποστόλων. Πρώτο: Ο Κύριος πλένει τα σκονισμένα από την οδοιπορία πόδια των μαθητών Του, λίγο πριν από το τελευταίο δείπνο μαζί τους, για να τους διδάξει τη μεγάλη αρετή της ταπεινοφροσύνης και της αγάπης και μέσον αυτών σε όλους τους χριστιανούς, όλων των εποχών. Διδάσκει αυτούς ο Κύριος και τους λέγει: «Εάν εγώ, ο Διδάσκαλός, αλλά [...]