Ιστορια - Πολιτισμος

Η ιταλική εφημερίδα «Notizie Del Giorno» και τα γεγονότα του 1821 στην Κύπρο

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου H σημασία της έκδοσης αρχειακών και αθησαύριστων πηγών Aπό τη δεκαετία του 1970, κυρίως, και εξής έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλά ιστορικά έγγραφα, που αναφέρονται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας (1571-1878) στην Κύπρο, και είναι αξιοσημείωτο ότι έκτοτε αρκετοί ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στην έκδοση οθωμανικών, γαλλικών, ιταλικών, ελληνικών, ακόμη και ισπανικών αρχείων, η αξιοποίηση των οποίων αναμένεται ότι θα συμβάλει στη συγγραφή μίας σύνθετης ιστορίας για τον τόπο. Tο ίδιο συμβαίνει και με τις εκδόσεις των οδοιπορικών των ξένων περιηγητών, οι οποίοι [...]

Μνήμη του Προφήτου Ζαχαρίου και της συζύγου του Ελισάβετ (5 Σεπτεμβρίου)

Η Αγία Εκκλησία μας τιμά σήμερα, Πέμπτη,  5 Σεπτεμβρίου, τη μνήμη του Προφήτου Ζαχαρίου, ο οποίος ήταν ιερέας και νυμφευμένος με την Ελισάβετ. Ήσαν άτεκνοι. Κάποια μέρα, την ώρα της Ακολουθίας στο ναό, είδε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να του παρουσιάζεται και να του αναγγέλλει το ευχάριστο μήνυμα ότι θα αποκτούσε γιο και θα ονομαζόταν Ιωάννης. (περισσότερα…)

Μνήμη του Προφήτου Μωυσέως (4 Σεπτεμβρίου)

Τη μνήμη του Προφήτου Μωυσέως, του Ιερομάρτυρος Βαβύλα Αντιοχείας, των τρισχιλίων εξακοσίων εἰκοσιοκτὼ Μαρτύρων και της Αγίας Ερμιόνης, μίας από τις θυγατέρες του  Αποστόλου Φιλίππου τιμούμε σήμερα. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Πολυδώρου του Κυπρίου (3 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία, τιμά τη μνήμη των Ιερομαρτύρων Ανθίμου  επισκόπου Νικομηδείας (†302), Αριστίωνος επισκόπου Αλεξανδρείας και του Νεομάρτυρος Πολυδώρου  του Κυπρίου (†1794), που μαρτύρησε στη Νέα Έφεσο της Μικράς Ασίας, αλλά γεννήθηκε στην εντός των τειχών Λευκωσία, στην ενορία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Τρυπιώτη το 18ο αιώνα. Ανατράφηκε από γονείς ευσεβείς με χριστιανική παιδεία. Ταξίδεψε σε πολλές περιοχές, έχοντας το επάγγελμα του πραματευτή. (περισσότερα…)

Άγιος Μάμας Μεσαορίας – Στα ίχνη ενός χωριού που χάθηκε

Η αρχειακή έρευνα μάς οδηγεί ακόμη και στα ίχνη των πρόδρομων οικισμών κάποιων χωριών, που δημιουργήθηκαν στα νεότερα χρόνια. Ένα τέτοιο χωριό είναι το χωριό της Μεσαορίας με το όνομα Άγιος Μάμας. Όπως τεκμηριώνεται στις πηγές, στην περιοχή στην οποία κάποτε ήταν οικοδομημένο το χωριό Άγιος Μάμας, το οποίο εδώ και αιώνες εξέλιπε, δημιουργήθηκε πολύ αργότερα κατά την ύστερη Τουρκοκρατία το χωριό Κοντέα. Η Κοντέα ασφαλώς φέρει το όνομα αυτό από το τοπωνύμιο της περιοχής «ο Κοντός», κατά παραφθορά του ιταλικού conte (κόμης) και contea, δηλαδή κομητεία. Ας σημειωθεί ότι [...]

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος του θαυματουργού (2 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (†595), ο οποίος διακρίθηκε για τη σπάνια εγκράτειά του και την τήρηση της νηστείας όχι μόνο από τις τροφές. Πράγμα που του έδωσε και την προσωνυμία Νηστευτής, καθώς και του αγίου Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος του θαυματουργού, ο οποίος γεννήθηκε στην Παφλαγονία από γονείς χριστιανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Προτού πεθάνουν από τις διάφορες κακουχίες, η Ρουφίνα έφερε στη ζωή το Μάμα, ο οποίος από βρέφος βίωσε την ορφάνια. (περισσότερα…)

Ὁμιλία εἰς τὴν ἀρχὴν τῆς Ἰνδίκτου (1/9)

Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακεὶμ Ἡ ἁγία Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας, ἀγαπητοὶ ἐν Κυρίῳ ἀδελφοί, ἑορτάζει σήμερα, μαζὶ μὲ τοὺς ἁγίους τῆς ἡμέρας, καὶ τὴν ἀρχὴ τῆς Ἰνδίκτου, δηλαδὴ τὴν ἔναρξη τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους. Τί σημαίνει αὐτό, καὶ μάλιστα ὅταν ἐμεῖς στὶς μέρες μας θεωροῦμε αὐτονόητο ὅτι ἡ πρωτοχρονιὰ εἶναι ἡ 1η Ἰανουαρίου, θὰ ἐξηγήσουμε στὴ συνέχεια. Ἡ λέξη Ἰνδικτιὼν -καὶ ἀργότερα Ἴνδικτος- παράγεται ἀπὸ τὴ λατινικὴ λέξη indictio,ποὺ σημαίνει ὁρισμός, διάταγμα. Ὁ ὅρος αὐτὸς προῆλθε ἀπὸ τὴ συνήθεια τῶν Ρωμαίων αὐτοκρατόρων νὰ ὁρίζουν μὲ εἰδικὸ θέσπισμα τὸ ποσὸ τοῦ ἐτησίου φόρου, ποὺ εἰσέπρατταν [...]

Αρχή της Ινδίκτου (1 Σεπτεμβρίου)

Αρχή του Εκκλησιαστικού έτους η 1η Σεπτεμβρίου και εορτάζουμε την αρχή της Ινδίκτου. «Ίνδικτος» προέρχεται από τη λατινική λέξη indictio και σημαίνει ορισμός. Πρόκειται για ρωμαϊκό αυτοκρατορικό διάγγελμα, σύμφωνα με το οποίο οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας έπρεπε την πρώτη Σεπτεμβρίου, να πληρώνουν φόρο για τη συντήρηση του στρατού. (περισσότερα…)

Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου (31 Αυγούστου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη Θεοτόκο και οι πιστοί ζητούν τη χάρη της, δια της προσκυνήσεως της Αγίας Ζώνης της. Πρόκειται για θεομητορική εορτή, που αφορά το γεγονός της κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Μαριάμ. Με τον όρο κατάθεση δηλώνεται η μεταφορά της Ζώνης της Παναγίας στο ναό της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων, στην Κωνσταντινούπολη. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως (30 Αυγούστου)

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και της Κυπρίας Αγίας Βρυαίνης. Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε περί το έτος 255 μ.Χ. και διακρινόταν, από τα νεανικά του χρόνια, για την αφοσίωσή του στο Χριστό και τη μελέτη του Ευαγγελίου. (περισσότερα…)