Ιστορια - Πολιτισμος

Μνήμη του Aγίου Ιερομάρτυρος Παγκρατίου, επισκόπου Ταυρομενίου (9 Ιουλίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Ιερομαρτύρων επισκόπων Παγκρατίου Ταυρομενίου και Μεθοδίου Λάμπης της Κρήτης, καθώς και των μαρτύρων Ανδρέου και  Πρόβου. Ο Παγκράτιος καταγόταν από την Αντιόχεια της μαρτυρικής Συρίας. Διδάχτηκε το Χριστιανισμό από τον απόστολο Πέτρο, ο οποίος τον χειροτόνησε επίσκοπο Ταυρομενίου. Στην πορεία του προς την επισκοπική του περιφέρεια συνάντησε δύο ναυτικούς, το Ρωμύλο και τον Λυκαονίδη, οι οποίοι, αφού δέχθηκαν με αγάπη τις πνευματικές του νουθεσίες, πίστεψαν και αυτοί στο Σωτήρα Χριστό. (περισσότερα…)

Ο ηρωομάρτυρας της αιματηρής 9ης Ιουλίου 1821

ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΧΑΡΜΑΝΤΑ - ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ Ποιος ήταν ο Χατζηνικόλας Λαυρεντίου Πρωτοσυγκέλλου από τον Καραβά και πώς τον εκτέλεσαν οι Τούρκοι. Ιούλιος 1821... Ιούλιος 1974... μαύρος ο Ιούλιος... Κι ένα γιατί να κρέμεται στο στόμα... Το μαύρο Ιούλιο... Να περιμένουμε έναν άλλο Ιούλιο που θα μας ανταμείψει, άραγε; Τον Ιούλιο του 1821 ένα μαύρο σύννεφο κουβάλησε τη συμφορά στον τόπο. Ο αρχιεπίσκοπος, οι επίσκοποι και οι προύχοντες του τόπου, αλλά και ένα πλήθος άλλων κληρικών και λαϊκών θανατώθηκαν σε μια προσπάθεια εκφοβισμού του λαού. Η πλούσια περιοχή Λαπήθου-Καραβά πλήρωσε βαρύ τίμημα. Είχε το μεγαλύτερο [...]

Η Έγκωμη Λευκωσίας και η σχέση της με το Μετόχιο της Ιεράς Μονής Κύκκου “Άγιος Προκόπιος”

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Η μελέτη της τοπικής ιστορίας γνωρίζει στις μέρες μας αξιοσημείωτη ανάπτυξη, καρπός της οποίας υπήρξε η έκδοση μερικών δεκάδων σχετικών βιβλίων, που, ανάμεσα στα άλλα, συνδέονται με την αγωνιώδη προσπάθεια, για να διασωθούν, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, μνήμες και συνήθειες του παρελθόντος και να προβληθούν ως πρότυπα για το μέλλον. (περισσότερα…)

Άγιος Προκόπιος

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου (8 Ιουλίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου και της μητρός αυτού Θεοδοσίας. Ο Προκόπιος έζησε επί Διοκλητιανού. Ο πατέρας του, Χριστοφόρος, ήταν ευσεβής, σε αντίθεση με τη μητέρα του που πίστευε στα είδωλα του Δωδεκάθεου. Μετά το θάνατο του πατέρα, η μητέρα του τον πήγε στον αυτοκράτορα, ο οποίος όρισε τον Προκόπιο ηγεμόνα της πόλης των Αλεξανδρέων, δίδοντάς του εντολή να καταδιώκει και να τιμωρεί βάναυσα τούς Χριστιανούς. (περισσότερα…)

Ο π. Ιωάννης Νικόλα Διάκου και η επανίδρυση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου   H Mονή στα μέσα του 19ου αιώνα Στην περιοχή, όπου αργότερα ανηγέρθη το νέο καθολικό και τα μοναστηριακά κτήρια της Mονής του Aποστόλου Aνδρέα, υπήρχε μέχρι τα τέλη της Tουρκοκρατίας μόνο το μικρό εκκλησάκι του 15ου αιώνα, κατάλοιπο παλαιάς εγκαταλελειμμένης και ερειπωμένης Μονής, και αυτό άγνωστο στο ευρύ κοινό. H απομακρυσμένη τοποθεσία της στην άκρη της χερσονήσου της Kαρπασίας από τις βασικές οδικές αρτηρίες του νησιού συνέτεινε, ώστε να παραμείνει για αιώνες σε αφάνεια και οι περισσότερες από τις πληροφορίες για την ιστορία της να [...]

Πρόκριτος Σόλων Σολωμής (9η Ιουλίου 1821)

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έζησε ο προύχοντας Σόλων Σολωμής. Και ο Σολωμής, από τα Μασάρη, ήταν θύμα της αιματηρής 9ης Ιουλίου 1821. Η ιστορία του συνδέεται με τον κάθε σφαγιασθέντα Κύπριο της εποχής, ανάμεσά τους τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους τέσσερις δεσποτάδες. Και συνεχίζεται η ιστορία του μετά τη σφαγή του, με τους απογόνους του, στον φόβο και στον κατατρεγμό τους ώστε να βρουν καταφύγιο. Η ζωή τους παίρνει «φως» και φτάνει μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τον Πόρο. Ο προύχοντας Σολωμής γεννήθηκε στα Μάσαρη το 1765. Κάτοχος μεγάλης περιουσίας, τόσο [...]

Μνήμη της Aγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής (7 Ιουλίου)

Σήμερα, η Εκκλησία, μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας, τιμά τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, του μάρτυρα Περεγρίνου και των συν αυτώ Λουκιανού, Πομπήιου, Παππίου, Σατορνίνου, Γερμανού και Ησυχίου, οι οποίοι κατάγονταν από την Ιταλία και κατά το διωγμό επί Τραϊανού μαρτύρησαν στο Δυρράχιο της Ηπείρου. (περισσότερα…)

Φώτης Kόντογλoυ και Βασίλης Μιχαηλίδης

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου O Φώτης Kόντογλου (Aϊβαλί 1895 - Aθήνα 1965) υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριµένους Έλληνες λογοτέχνες και ζωγράφους του 20ού αιώνα. Mεγαλωµένος στο Aϊβαλί, κοντά στον ηγούµενο θείο του Στέφανο Kόντογλου, µετέβη σε νεαρή ηλικία στην Aθήνα για σπουδές στη Σχολή Kαλών Tεχνών, τις οποίες σύντοµα εγκατέλειψε για να εργαστεί στο Παρίσι. Aκολούθως, ασχολήθηκε για κάποιο διάστηµα µε τη συντήρηση εικόνων στο Bυζαντινό Mουσείο των Aθηνών, τοιχογραφιών στον Mυστρά και έργων τέχνης στο Kοπτικό Mουσείο του Kαΐρου. Kυρίως, όµως, εργάστηκε ως αγιογράφος σε ναούς, [...]

Ο μακαριστός Ανδρέας Χριστοδούλου στην Τηλεοπτική εκπομπή «Εμείς και ο Κόσμος μας» (15/05/2019)

Εις μνημόσυνον αιώνιον του μακαριστού Ανδρέα Χριστοδούλου, ο οποίος εκοιμήθη στις 6 Ιουλίου 2023, παρακολουθήστε πιο κάτω την Τηλεοπτική εκπομπή «Εμείς και ο Κόσμος μας», όπου παρουσίασε την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την παραγωγή μεταξιού. (περισσότερα…)

Μνήμη του οσίου Σισώη του Μεγάλου (6 Ιουλίου)

Τη μνήμη του οσίου Σισώη του Μεγάλου, του Ιερομάρτυρος Αστίου επισκόπου Δυρραχίου, των Μαρτύρων Αποστόλων Φιλήμονος, Αρχίππου και Ονησίμου και του οσίου νεομάρτυρα Κυρίλλου του Θεσσαλονικέως τιμά σήμερα η Εκκλησία. (περισσότερα…)